“U svom dosadašnjem publicističkom i novinarskom opusu uvijek sam neizostavno pisao o velikanima bosanskohercegovačkog sporta, ljudima koji su svojim sportskim uspjesima postali i ostali dio sportske historije ovdašnjih prostora, te proslavili našu zemlju širom svijeta.”, kazao je Muhamed Bikić.

Knjigu “sportskivremeplov.ba” čini 133 priče o velikanima bh. sporta, a u nju je uvršten i jedan Slovenac, bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju Jure Franko, te bivša njemačka reprezentativka u klizanju Katarina Witt, oboje učesnici Olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

“Većinu njih sam imao čast lično upoznati, ali neke, nažalost, nisam. Za tu galeriju sportskih likova, kao i za mnoge druge velikane u različitim profesijama, na ovdašnjim prostorima važi običaj koji je stalnim ponavljanjem postao pravilo: oni i njihovi uspjesi brzo postaju zaboravljeni. Ovu knjigu sam napisao kako bih se suprostavio tim i takvim pravilima. Jer ovih i ovakvih ljudi se moramo sjećati…”, dodao je autor knjige “sportskivremeplov.ba”.