Muhamed Bikić rođen je 23. maja 1973. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu (2003.), te magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerzitetu u Sarajevu (2009.). Jedan je od začetnika ideje sportskog prava u BiH, a njegov magistarski rad je bio upravo u tom pravcu, gdje je sublimirao sport, pravo, novinarstvo i psihologiju.

Dugogodišnji je sportski novinar (1995.) u pisanim i elektronskim medijima, uređuje prvenstveno emisije koje promoviraju bh. sport i bh. sportiste u zemlji i inostranstvu: „Sportski vremeplov“ i „Hayat sport“ (Hayat TV) , „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ (TV Alfa), „Top mundijal“ (TV Sarajevo), “Sport” (FTV). Autor je knjiga „Hadžijsko drvo“, „Po(r)uka“, „Sportskivremeplov.ba“,  te dokumentarnih filmova „Keli“ (TV Sarajevo), “Hase”, “Škija”, “Sportski pozdrav iz Sarajeva”, “Željina stotka”,  “Sportski ambasadori BiH” i “Čobo” (FTV).

Dobitnik je Nagrade za medijsku promociju Olimpijskih vrijednosti Olimpijskog komiteta BiH, Plakete Grada Sarajevo, nagrada i priznanja Sportskog saveza u BiH, Sportskog saveza Kantona Sarajevo, Međunarodnih festivala sportskog filma “Zlatibor” i “Budva”… 

Zaposlen je na Federalnoj televiziji gdje obnaša funkciju Urednika Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program RTVFBiH.